About Me

My photo
Aku 'Wanita Melanau Terakhir??? -Di lahirkan di sebuah desa di persisiran pantai.Rumahku di tepi laut. -Anak nelayan.anak petani ,aku bangga.. -Sklh rendah kat kampung Judan -Menengah Di Miri,SMKDP MIRI..haiii orng Miri!! -Lepas tu UIA -Then Mesir.. -Kerja;mcm2 kerja aku buat(yg halal,tmasuk gov). -Then i ni degil,now iam Business Women...hu..hu.. Hari2 kita adalah satu yg menyakitkn jika kita anggap ianya sulit dan penuh fikiran negatif.. **Ia akn menjadi indahdan bererti bila kita sentiasa berfikiran positif serta menganggap kehidupan ini adalah anugrah yang tidak boleh di jual beli dgn apa pun.. Allah berfirman... "Apa jua rahmat yang dibukakan oleh Allah kepada manusia maka tidak ada sesuatu pun yg dapat menahannya:dan apa jua yang di tahan oleh Allah maka tidak ada sesuatu pun yang dapat melepaskannya sesudah itu". ( Surah Fatir;2 )

my bird


click to create your own

Friday, September 24, 2010

Al Asma Ul Husna 99 Names Of Allah GodTeruskan membaca jika kamu rasa apa yang ditulis memberi manfaat...


kesakitan Yang nikmat.
Rasa Kesakitan tidak selamanya berharga sehingga mesti selalu di benci.Kerana mungkin saja rasa sakit itu malah akan mendatangkn kebaikan bagi seseorng”.
Ketika sakitlah keikhlasan utk bdoa muncul. Begitulah pula dengan rasa keikhlasan bertasbih yang sentiasa terucap ketika sakit dan derita. Begitu juga ketika merasai perit jerih menuntut ilmu,mencari rezki,membina rumahtangga,mengejar kejayaan  dan kekayaan…
Barulah dapat merasasi nikmat susah payah di awal sehingga ia menikmati kesenangan serta buah kejayaan di akhirnya.
Spt seorng pujangga bukan mudah mmbina kata2 dan rangkap puisi,hingga mnghasilkn karya sastera yg menawan.Dia dgn hati,darah,urat saraf hatta airmata barulah karyanya bernyawa dan hidup,bias mngoda,mencuit,menguris dan mengoncang hati2 manusia.
Begitu juga dengan pelajar,ahli perniagaan,artis dll manusia. Jalannya sama Cuma cara berbeza.
Berbeza dengan,contoh pelajar yang malas.mau senang suka bfoya-foya tidak aktif tidak pernah menghadapi masalah dan tidak pula pernah di timpa musibah,maka ia jadi orng jumud,pemalas dan akan di serang penyakit PUTUS ASA…
Contoh hidup orang yang paling baik adalah hidup orng-orng mukmin generasi awal,mereka yang hidup pada masa awal kerasulan,lahirnya agama dan di awal masa perutusan. Mereka punya keimanan yang kukuh hati yang baik,bahasa sederhana dan ilmu yg luas..emmm tak macam sekarang,tidak jatuh pun bulu roma dah dapat anugrah pangkat..sorry..jika ada yg terasa masin ke,pahit ke,itulah lumrah di akhir zaman melahirkn insan2 yg berjiwa rapuh dan Al-Wahan ( Cinta Dunia Dan Takut Mati).
Yang unggul seorng pujangga di saat dia mahu di bunuh sempat mempersembahkn puisinya:
Engkau bak matahari,sedang raja-raja lain bak bintang-bintang.
Ketika engkau terbit ke permukaan,bintang-bintang itu pun lenyap tenggelam”
Ha..ha..kalau kita waktu itu entah macam mana ya??.
Nah sekarang mau pilih hidup tanpa sakit dan susah??. Fikirlah sendiri!!!..
Jika anda hidup dengan hati yang berkobar-kobar,cinta yang membara dan jiwa yang bergelora,maka ia jauh lebih baik dan lebih terhormat drpda hidup dgn perasaan dingin,semangat yg layu..lemah jiwalah tu..
“Tetapi Allah tidak suka pemergian mereka,lalu di lemahkan-Nya semangat mereka,dan dikatakan (oleh syaitan):’Tinggallah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal’..”
( Surah At-Taubah:46).
Sebenarnya kesengsaraan hidup,menganyam susahnya perpisahan,deritanya kerinduan pada kehidupan yg bahagia adalah petanda besarnya kasih sayang Allah pada hambaNya.
“Jangan cela orang yang sedang mabuk cinta dalam kemabukannya hingga belitan kuat deritamu beralih kedalam deritanya.”
Ahakkk…apa nk jadi dengan malamku kali ini..semalaman aku tidak lansung melihat mimpi kerana tidurku dalam jaga yang tegar..he..he..
Tidak bisa tidur jugak adalah kesakitan yang nikmat bila kita asyik masyuk dengan kegilaan ilham..Emmm kelat dah mataku..
WAIT2!!!..jangan berhenti dulu wahai jemariku..perasaan masih mau kamu membantu aku!!!..


Sebenarnya wahai jemariku,aku tengah sakit tenat memendam perasaan yang membuak-buak ini..
“Dan anda tidak perlu terperanjat,jika orang yang anda beri tongkat untuk menghalau kibasy gembalaannya sebaliknya memukulkan tongkat itu ke kepala anda”..
Ha..ha..rasakan kesakitan itu then apakah kamu akan bersabar dengannya serta 

 KESAKITAN ITU?????????....
@@@Stop..solat dululah…@@@

                 Siapa Yang Menyemai Angin Akan Memuai Badai….
“Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedangkn kamu lupa akan diri kamu sendiri: padahal kamu semua membaca Kitab Allah,tidakkah kamu berakal?”
                                                      ( Surah Al-Baqarah: 44 )

***********************************************************
**********************************************************************


~Disaat aku menangis Keseorangan~
(koma)..
Bila aku menatap dalam mataku sendiri..terasa air jernih ini sgt murah utk di hadiahkn..Aku memanggil nama-nama yg kusayang,ku sebut berulang kali..wajah mama silih berganti menerawang dalam senyapku yang sakit. Wajah tegar papa  ,aku sesungguhnya terlalu kesepian..
Selama ini aku hidup tidak mempedulikan hasil,bagiku tidak ada gunanya peduli…’
Bila aku sudah begini baru aku bisa melihat sahabat,teman2 serta sahabat handai meratapiku,berbagai kalimat aku dgr sedangkn aku lupa apa yg telah ku lakukan atau apakah mereka saja mereka cerita mengoles bumbu agar brtambah manis kenangan suka duka bsamaku?
Tak mungkin.
Aku menoleh ke kiri ku.aku melihat mak saudaraku mengesat air mata tuanya,hnya dia yg aku masih ada,jauh dia dtng di Sarawak Mukah,semata2 mau mnziarahiku dgn sekujur tubuh yg begini sorng lagi adik arwah mama yg bongsu tapi  tak datang.
Bahasa melanau yg pekat aku masih boleh faham tapi aku sudah lupa utk berkata dlm bahasa ibundaku itu dh keras lidahku rupanya..
Lebih kurang begini maksud ratapannya; ‘Ssunnguhnya kamu dah terlalu letih dlm mngharungi hiduap ini keseorngan,penat sakit dan derita, semua yg kau ada bukan kehendakmu,tapi kehendak orng tua. Pengorbanan inilah membuat kamu lebih rela begini,tidur dlm lena yg panjang..( koma ).’
Dalam kebisuan itu aku mnjawap pdnya..
“Mak Umek..sebenarnya ingin ku katakn disini bahawa,walaupun aku berada dalam hidup yg serba susah semasa mama dan papa hidup dn duk di kampong namun aku sebenarnya sangat bahagia,kerana aku ada keduanya,aku sudah buang keinginan dan cinta kasihku pd yg lain asalkn mereka bahagia itu sudah cukup menjadi hidupku bagai pelangi yang cantik..”
Aku tidak pernah sedih dgn kemiskinan lampau,tapi aku rasa sgt lelah dgn kemewahan skrng..
Meleset dakwaan yg mengatakn harta kekayaan,wang ringgit adalah segalanya..
Awan hitam akn berarak dgn hasad dengki insan2 disekeliling,di warnai dgn bbbagai rasa iri hati, ingin jatuh mnjatuhkn. Aku sudah tidak ada hiburan sebenarnya,aku x bisa bebas lagi berlari di padang,bermain di bendang,mengusik ombak di gigi pantai kadang aku benamkn diriku di pasir,terasa masinnya air laut ku teguk..Sekarang semua itu aku x bisa buat,pengawal pribadi kata semua kena jaga takut kena colek,kena rompak,kena bunuh dan sakit itu dan ini..semua di saring,hanya blh bergaul dgn orng tertentu,bila keluar kereta hanya di sambut bis patner or dato’,datin dan bla..bla..bla..
Setiap hari aku melihat kekacauan dlm diri,menghadapi kejadian dan saya berusaha mengelak keadaan,saya merasa hairan dan geli dengan diri sendiri.
Namun aku sudah membuat pilihan dan tidak akan berpaling dari dunia perniagaan yang penuh dengan kudis2 bak penyakit kusta saja,dengan meeting dgn itu dan ini bertambah parah bila bertemu Jerung2 yg bertopengkn Dugong.
Mereka sangat menunggu peluang,bukan  yang positif tapi mau mnghancur dan mnjatuhkn,mau mencampak kita dlm lorong hitam dan jurang ke hancuran..
“Aku sedang rehat sekarang mak Umek,jgn rintih dan ganggu telingaku dgn pasha(bahasa melanau utk ratapan). Bacakn aku dgn yasin dan ayat2 Quraan,jika ini terbaik  bagi Allah,aku telah mengamanahkn duniaku ini kepada akhirat..Aku sudah penat dgn bebagai permintaan dan rayuan..”..
Hemmm mereka tidak mndgr..aku jadi rimas dn binggit..
“Aku cukup mau pergi dari waktu sebegini, Aku perlu mengundurkan saraf ku dari tekanan beban.Walau dlm istilah pengsan,x sadar,koma or apa saja,aku letih mendgr setiap ungkapan..tapi aku sudah tidak ada pancaindra lagi menyatakan beratnya beban deriaku..suaraku sudah hilang tnpa nada..”
Di waktu ini aku tidak mampu bersujud spt biasa,namun aku merasakn aku dalam sujud yang lama dan bahagia..Kepada Mu Yang Maha Mulia,Maha  Esa,tempat bergantung semua mahluk, aku bersimpuh dan bersujud di depan gerbang wahdaniyah-Mu,memohon dan terus memohon, dan menunggu apa yg bakal Kau berikan. Engkaulah pemberi kesegaran,Pemberi kesihatan,dan yang maha mncukupkan. Dan Engkau adalah Pencipta,Pemberi rezeki,yang memberi hidup dan kehidupan , dan yang kuasa mematikan..

Berlegar di ruang benak kalbuku..tentang bagaimana aku bergaduh dan berhujah dengan Tuhanku ketika aku baru menerima berita tentang sakitku.."LEUKEMIA.." Doktor terlalu serba salah untuk memberi tahu papa,bagikan mahu melahirkan gunung..Dari jauh aku melihat papa bagai melayang2 spt bulu ayam di tiup angin, Mama di sisi katilku terpegun,takkan papa kena serangan jantung??sebab dia tak ada penyakit tu..Papa mendekatiku,aku hanya menghadiah senyum lesu,sebab kepalaku masih rasa berat. Aku agak pelik tangan kematu papa membelai lembut kepalaku, lantas mencium ubun2ku,saat itu aku merasakan aku bagai anak kecil kembali..terasa dingin kucupan papa..Mama sudah pergi seolah memaling wajah meninggalkan sejuta tandatanya..Bila doktor bagi tau baru aku tahu segalanya tentang hancur luluhnya hati papa dan mama serta abng2ku..Ketika itu aku sudah tidak mampu utk meraung lagi,cuma aku merasakan aku perlu buat perhitungan dengan Allah ,ada persoalan yang perlu Allah jawap untuk ku.."Kenapa aku Tuhan,tidakkah Engkau belas melihat hamba ini?tidakah Engkau kasihan melihat papa,mama dan orng yang aku sayangi?"..

Mula dari saat itu aku asyik bertengkar dengan Tuhan,Aku sembur semua keluhan dan kehampaanku pdNya,sehingga malamku menjadi siang,meriah dengan sujud dan pengaduanku..Berbaur bebagai rasa,berbagai warna berbagai rencah persoalan,kesdihan,kecewa dan sudah kering air mata..Maka Allah jawap persoalanku yang bertubi2..
Bila ku baca helai demi helai surah2 dalam Al-Quran,kerana aku rasa tenang berbuat demikian..
"Wahai orang yang sentiasa mempunyai jiwa yang sentiasa tenang,tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya, kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati ( dengan segala nikmat yang diberikan ) lagi diredhai ( disisi Tuhanmu )."

( Surah Al-Fajr; 27-28 ).

Aku teringat kata ahli falsafah Epiktetos,.."Melenyapkan pemikiran yang salah dalam fikiran kita jauh lebih penting daripada menghilangkan bisul dan barah dari tubuh kita."

Dari saat itu persoalan kahar kepedihan aku bincangkan dengan Tuhanku setelah aku begitu lama bertengkar denganNya. Alangkah Maha Rahman dan Rahimnya Tuhanku itu..apa pun yang sudahku lakukan dan percakapkan,dia tetap melayanku dengan baik tanpa rasa marah dan benci..Tidak boleh di bayangkan seadainya waktu aku mengungkit serta berteriak tentang ketidakadilanNya,tiba-tiba Allah hentikan oksigen sektika,..nah,,apa akan berlaku padaku dan seluruh isi alam??ini..masyaAllah,subhannallah..
Lantas aku rebah,menyerah dan bersujud dengan kerendahan hati seorang hamba."Ya Allah,jadikanlah aku hambaMU yang redha dengan qadha'Mu hingga aku tahu bahawa apa yang menjadi  bahagianku pasti akan datang padaku dan yang bukan bahagianku tidak akan menimpaku.."

Berakhir kudratku untuk terus mencoret sedangkan nuraniku meronta-ronta. Semua ini atas ehsan Mu juga Allah.. 
 
 Aku mula rasa letih,tapi Allah tidak pernah letih memberi rahmat dan nikmat walaupun pada mereka yang kufur dan kafir..Maha baiknya Engkau Tuhanku..Aku telah berpesan selengakapnya pada kaum keluargaku,sebelum aku menghembus  nafas yang terakhir,aku mahu berwudhuk,kebumikan aku di tanah suci Mekah..
“Aku tidak akan lupa akan cinta kuduskumaku akan pergi menemuiNya dengan meninggalkan kekasih fanaku.Aku telah tebus kedua cahaya mataku dengan kebutaan ini tampa melihat lagi kelibat belahan jiwaku, aku sudah bersedia mngucapkan selamat tinggal pada semua ketika maut berada di pelupuk mataku”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Masa bawa kreta tgh jem..ada yg suka gatal tangan tekan hon..rasa nk keluar cabut je,tapi terfikir balik,klu buat mcm tu same lh mcm dia tu..fuuhhh dia fikir dia sorng ke jem ni, berpuluh kreta berderet tu…
Pelik sifat manusia ni,suruh orng bersopan..dia mcm hantu..nak pi beli mknan kt bazaar pulak tu..
Mcm orng suka mengadu..apalah sakit dia tu??
Seperti kita mau mereka menepati janji dgn semangat persaudaraan yg baik,tapi kita sendiri tidak pernah melakukn yg sedemikian..
Poyooooo..kata anak muda skrng….

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Hari keamanan dunia…PEACE!!!..21/Sept/2010.
    ‘Kedamaian Sebenar Hanya Terdapat Di Dalam Syurga’
Sesungguhnya Kami telah jadikn manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesukaran dan kesukaran (jasmani dan rohaninya).”
                                                        ( Surah Al-Balad : 4 )

Apa sebenarnya kita fikir?
Apakah aku rasa aman?kau aman,mereka aman?dan ada x semua orng aman?..fikir2knlah..
Maaf dalam keadaan 1 Msia kita di gegarkn dgn sesuatu yg amat menyayat hari dlm bulan Ramadhan dan beberapa hari saja menjelang hari lebaran.
Kes Dato’ Susilawati seorng jutawan kosmatik,ibu,wanita dan seorng ushawan yg cukup berjaya..sebgai anak Malaysia. Dan 3 yg lain..
Maaf jugak ini x masuk kes lain yg di anggap terpinggir or di pinggir-pinggirkn..
Ramai benarlah yg mati katak di dlm kita mengwar2kn One Msia ni. Memang pun sblm ni pun berlambak2 kes pembunuhan,rogol,colek..Alah faham pun dan dah tau sngt..sehingga ada yg cakap “alah dh agak dah,dah biasa budak hilang,dah biasa pompuan kena rogol,dato’2 kena bunuh,kena samun,kena tembak’.
Aku hanya geleng kepala isytifar,bdoa,mengeluh,bercakap,komen dan x lari bebel yg bebal..Semua tu x akan boleh mngembalikan yang hilang,yg lesap,mnghidupkn yg mati..
‘Mak bunuh anak’
Bapak rogol anak
Polis bunuh orng
Penguam bunuh anak guaman…macam mabuk kepayang je..
Ha..bnyk2 lagi kes,sbb dah kita fikirkn seolah orng2 di atas tu melaikat..mereka ada stress,ada masalah kejiwaan..Kemanan kah itu?..Pokok pangkal rantingnya daun bukn begitu..sebenarnya manusia lupa bahawa Allah itu maha sempurna..dan kita adalah hamba yg lemah..tapi gagal meletak diri kita yg daif dan naïf ini di tempat yg sepatutnya.
Cth saja..jgn marah,pak HAKIM tu dia mansia dan Pak PEGUAM tu pun manusia biasa..mcm aku,kau dan mereka2 ada rasa marah,benci,dendam, penat dsbnya..bla2..
Last bunuh sajalah,bunuh diri je lah..siap engkau..astik dgn kes diaaaaaa je..cuba renung sejenak siapa sbnrnya seorng ‘PEGUAM’.
Cuba fikir sejenak Siapa Seorng Ibu? ‘Di AKHIR ZAMAN’.
Sebenarnya Tidak ada waktu berehat sebelum di Syurga,nape ‘SYURGA’ je?bukan di istana? Di pusat beli belah?. Yang ada di dunia ini hanyalah gangguan,kebisingan,fitnah,peristiwa-peristiwa yang mengerikn,musibah,dan bencana sakit,kesedihan,kebimbangan,kedukaan dan putus asa..Ada kah erti ‘KEAMANAN’..ha..ha.. x pe sambut je,utk menymbut keamanan anak2 muda 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...