About Me

My photo
Aku 'Wanita Melanau Terakhir??? -Di lahirkan di sebuah desa di persisiran pantai.Rumahku di tepi laut. -Anak nelayan.anak petani ,aku bangga.. -Sklh rendah kat kampung Judan -Menengah Di Miri,SMKDP MIRI..haiii orng Miri!! -Lepas tu UIA -Then Mesir.. -Kerja;mcm2 kerja aku buat(yg halal,tmasuk gov). -Then i ni degil,now iam Business Women...hu..hu.. Hari2 kita adalah satu yg menyakitkn jika kita anggap ianya sulit dan penuh fikiran negatif.. **Ia akn menjadi indahdan bererti bila kita sentiasa berfikiran positif serta menganggap kehidupan ini adalah anugrah yang tidak boleh di jual beli dgn apa pun.. Allah berfirman... "Apa jua rahmat yang dibukakan oleh Allah kepada manusia maka tidak ada sesuatu pun yg dapat menahannya:dan apa jua yang di tahan oleh Allah maka tidak ada sesuatu pun yang dapat melepaskannya sesudah itu". ( Surah Fatir;2 )

my bird


click to create your own

Tuesday, October 26, 2010

CERMIN DIRI

Cermin Diri

Aduhai..kenapa beratnya mata ni, tolonglah wahai mataku, engkau salah satu anugrah yang sangat berharga namun tolong jangan buat hal ya. Time mahu tidur tidak mengantuk, time buat kerja ngantok pulak..
Please please please, tolong jangan ngantok..tok..tok.he..he..
Ok, kita mulakan wahai mataku, ehem-ehem.
‘Semoga rezeki yang sedikit yang kita dapat membahagiakan kita, engkau. dia, mereka dan aku  sebenarnya.’
‘Bukan rezeki banyak menyengsarakan kita.’
Jom kita hitung tentang umur berisi dengan kebahagiaan, keredhaan, ketenangan, dan kepuasan. Sedangkan ketika bersikap rakus, tamak resah gelisah dan amarah bukan termasuk masa bahagia kerana ia mengancam kesihatan dan kebahagiaan kita.
Maka jagalah keredhaan Allah pada kita, bersikap qanaah dengan setiap kurniaanNya serta optimis dalam melalui hari –hari yang sukar.Aku mahu menjadi seperti kupu-kupu, cantik di pandang, ringan perwatakan, sangat sedikit kebergantungannya pada yang lain, terbang dari sekuntum bunga ke bunga yang lain, dari satu ranting ke ranting yang lain dan dari satu taman ke taman yang lain. Tanpa membuat bunga, ranting dan taman rasa resah malah rasa bahagia.
Atau aku mahu saja menjadi sang lebah, makan dari yang baik dan mengeluarkan yang terbaik. Bila hinggap pada ranting, ia tidak mematahkannya, menghisap sari bunga tanpa menyengatnya. Mengeluarkan madu bukan racun. Terbang membawa kecintaan dan hinggap menebar kasih sayang. Suara dengungannya bagai berita gembira, menyatakan hadis sang Rasul betapa besar kekuasaan Allah atas ciptaanNya." Saya adalah pengembara yg mencari kebenaran. Saya adalah manusia yg mencari erti sebenar kemanusiaan. Saya adalah seorang warganegara yg impikan sebuah negara yg dihormati, merdeka, tenteram dan hidup harmoni di bawah naungan Islam yg murni."

" Saya hanyalah ibarat seorang yg memahami rahsia hidupnya. Sembahyangku, ibadatku,hidupku dan matiku hanya utk ALLAH tuhan sekalian alam, tiada yg mempersekutui NYA. Inilah yg diperintahkan kepada saya dan saya salah seorang yg menyerahkan diri."

~Assyahid Imam Hasan Al- Banna~


Teruskan membaca jika kamu rasa apa yang ditulis memberi manfaat...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...